Advies

Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid 17 Friese Waterfronten

Eernewoude nieuw waterfront bron Fred Kok Freko Aerial fotografie Eernewoude nieuw waterfront bron Fred Kok Freko Aerial fotografieSupervisie

Economie, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid in balans; dat is de uitdaging bij de projecten van Het Friese Merenproject. De adviseur ruimtelijke kwaliteit masterplannen waterfronten adviseert aan het Friese Merenproject om deze doelen te bereiken.

 

De komende jaren wil Het Friese Merenproject samen met gemeenten en ondernemers 10 watersportkernen en 7 toegangspoorten aantrekkelijker maken. Hiervoor is de Masterplan-formule bedacht. Voor ieder van de 17 watersportplaatsen maakt Het Friese Merenproject samen met de gemeente een masterplan. Bij het opstellen van een masterplan wordt gekeken naar wat de sterke en zwakke punten zijn op watersportgebied. Ook initiatieven van bedrijven, inwoners en verenigingen worden in kaart gebracht. Uitgangspunt voor het plan zijn de belangrijkste kenmerken van de plaats. Zowel de historie als het landschap worden hierin meegenomen.

Wanneer het masterplan door zowel gemeente als provincie is goed gekeurd, kan begonnen worden met de uitvoering. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan verbeteringen in Harlingen en Balk. In Earnewâld, Grou en Delfstrahuizen / Echtenerbrug zijn de eerste projecten al klaar. Zo is in Earnewâld de centrum haven opgeknapt. Delfstrahuizen en Echtenerbrug hebben een grote opknapbeurt gekregen. Zo zijn de kaden opgehoogd en veiliger gemaakt en zijn de ligplaatsen uitgebreid met elektrische oplaadpunten en punten voor vuilwater inname. Plannen voor watersportplaatsen als Makkum, Workum, Stavoren, IJlst, Woudsend en Dokkum, Franeker en Harlingen zijn gereed, de uitvoering kan beginnen.

Harlingen Nieuwe Willemshaven impressie bron karres en brandts

Harlingen Nieuwe Willemshaven impressie bron karres en brandts

Opdracht Sandra van Assen

Als provinciaal stedenbouwkundige en lid van het provinciaal team ruimtelijke kwaliteit adviseer ik over proces en inhoud en participeer ik vanuit de adviserende rol in het coördinatieteam Masterplannen Waterfronten van de provincie en regie- en planteams van gemeenten.
Doel is meer bestedingen aan de wal door de uniciteit van elke watersportkern te versterken en tegelijkertijd de kracht en aantrekkelijkheid van het gehele netwerk van watersportkernen te voorzien van een stevige kwaliteits- en duurzaamheidsimpuls.

Masterplannen:

Dokkum, Harlingen, Leeuwarden, Balk, Bolsward, Echternerbrug - Delfstrahuizen, Earnewâld, Joure, Grou, Franeker, IJlst, Lemmer, Stavoren, Hindeloopen, Lauwersoog, Makkum en Workum.

Heeg nieuwbouw Watersport Stichting Heeg WSH Heeg bron WSH

Heeg nieuwbouw Watersport Stichting Heeg WSH Heeg bron WSH

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.