Onderzoek

Promotieonderzoek Q-FACTOR

Promotie onderzoek aan de TU Delft

Praten over ruimtelijke kwaliteit levert nogal eens vurige discussies op. Over smaak valt niet te twisten maar over ruimtelijke kwaliteit wel. Het is een gesprekspunt bij alle ruimtelijke ingrepen die van betekenis zijn voor de leefomgeving.

Samen met planoloog Jose van Campen werk ik aan een meerjarig onderzoeksprogramma met de naam Q-factor. In 2016 zijn we gestart met twee parallelle promotie-onderzoeken naar kwaliteitsteams in Nederland, aan de TU Delft. Jose doet daarbij onderzoek vanuit de invalshoek van planning. Zelf onderzoek ik kwaliteitsteams vanuit de invalshoek van het ontwerp. Onderzoeksthema’s zijn: design thinking, design performance, teamwerk/teamperformance en innovatie.

Publicatie

In 2014 publiceerden wij de resultaten van de eerste inventarisatie van ruimtelijke kwaliteitsteams in Nederland. Hiervoor spraken we met betrokkenen, analyseerden adviezen, jaarverslagen en reglementen, observeerden en filmden teams in actie. Het onderzoek werd begeleid door een deskundigenteam onder leiding van landschapsarchitect Dirk Sijmons en kwam tot stand met subsidie van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. In de publicatie Q-FACTOR, Ruimtelijke kwaliteitsteams in NL doen wij verslag van onze bevindingen en werken we een model uit voor een consistent profiel met een hoge Q-factor. De Q-factor staat voor ‘de mate waarin de kwaliteitsadviseur of een adviesteam met gezag, souplesse en effectiviteit opereert in het verschuivende krachtenveld van opdracht, omgeving en ontwerp’. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Blauwdruk.

Meer weten?
http://q-factor.info
Sandra@sandravanassenstedenbouw.nl

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.