Visie & Ontwerp

Pionierdorpen krimp regio Eemsdelta

Toolboeken

Interactief werken aan krimp

De regio Eemsdelta wil de krimp goed begeleiden. Hiervoor is een goede samenwerking is samenwerking nodig op regionaal en lokaal niveau.

 

Vier gemeenten, de provincie Groningen en zo’n 40 organisaties voor wonen, detailhandel, welzijn, zorg en onderwijs werken daarom samen.

Sandra van Assen Stedenbouw is door de stuurgroep van het Woon- en leefbaarheidsplan Eemsdelta gevraagd het adviesteam te vormen voor de Pionierprojecten ’t Zandt, Middelstum en Wagenborgen. Het adviesteam, bestaande uit Sandra van Assen, TWA architecten, FOOQ en IQTA, heeft in inspirerende werksessies samengewerkt met vertegenwoordigers van dorpsbelangen en verenigingen uit de drie dorpen. Ook zijn experts van betrokken partijen hierbij betrokken en tevens geïnterviewd, zoals Woongroep Marenland, Woningstichting Wierden en borgen en Woonzorg Nederland.

Regio en dorp samen: werken aan complementaire dorpen

Hoofdvragen waren: wat kan een dorp zelf doen? Wat heeft het dorp nodig van andere partijen en wat kunnen het dorp en verschillende partijen samen doen om de krimp te begeleiden en sturen? Hoe kunnen de regio en de dorpen optimaal gebruik maken van hun eigen kracht en elkaar?

Tools en Toolboeken

Het proces resulteerde in krimptools, die dorpen en regio’s kunneninzetten om krimp te begeleiden op meerdere schaalniveaus. Beide gemeenten willen de ontwikkelde instrumenten inzetten in meer dorpen.

Processtappen:

Stap 1: dorpsschouw
Bepalen kenmerkende identiteit en analyse problemen en kwaliteiten.
Stap 2: analyse demografische, volkshuisvestelijke en ruimtelijke ontwikkeling t/m 2040
Stap 3: bepalen robuuste structuur (interactief)
Stap 4: bepalen krimpscenario’s (interactief)
Stap 5: uitvoeringsagenda ism. regio

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.